Post Top Ad

Showing posts with label TPN for life. Show all posts
Showing posts with label TPN for life. Show all posts
October 13, 2017

“MAKAN" UNTUK HIDUP

Kita makan untuk hidup, begitu juga dengan adik Izz. Dia pun makan untuk hidup. Bezanya, adik Izz “makan" bypass mulut dan salur pencernaan. Bukanlah adik Izz tak makan ikut mulut langsung, dia tetap makan. Dia tetap minum air dan susu. Cuma, nutrisi daripada makanan tu yang adik Izz bermasalah.

Usus pendeknya tak cukup untuk cerna dan serap zat makanan. Jadi, “makan" TPN lah jalan penyelesaiannya. TPN ni keperluan nutrisi harian adik Izz dalam bentuk liquid. Dalam TPN, macam-macam ada.


Bolehkah beri TPN ikut mulut? Hehehe.

TPN ni rumusan khas untuk diberikan melalui salur darah utama adik Izz. Kalau beri TPN ikut mulut (tak pernah try), rasanya serupa juga macam adik Izz makan/minum. Tak cerna dan tak serap pun. Logik, kan? Jadi, TPN akan terus diberi melalui salur darah ke jantung.

Nak beri TPN, kena ada CVL (Central Venous Line). Kalau beri ikut iv line biasa tu, tak boleh. Pernah sekali run TPN ikut iv line kat tangan, berlopak terus tangan adik Izz. Sampai sekarang berparut. Selain CVL, boleh juga beri TPN guna picc line. Biasanya, guna femoral line. Adik Izz, dah out femoral line dia.

Makan untuk hidup adik Izz sama je dengan makan untuk hidup kita yang sihat ni. Cuma caranya yang lain. Dia ikut salur darah, kita ikut salur makan. Yang jadi isu, salur darah untuk CVL adik Izz. Terhad dan sudah sempit. Maknanya, selagi ada salur darah untuk CVL, selagi tu adik Izz boleh “makan". Jika tiada salur darah untuk CVL? Itu aku taknak fikirkannya.

Sekarang, aku anggap “makan" adik Izz tu as routine. Cukup masa kita makan, macam tu jugalah adik Izz, cukup masa dia akan “makan". Sebab tu aku boleh terima yang adik Izz ni TPN dependent for life sebabnya kita pun kena makan for life kan?

Oklah, aku nak bersarapan. Aku perlu makan untuk hidup.
October 10, 2017

TPN SEUMUR HIDUP, BAGAIMANA MENERIMANYA?

Aku ingat lagi kata-kata yang adik Izz ni akan bergantung dengan TPN (TPN Dependent) seumur hidupnya, TPN for life. Mulanya, susah hendak terima. Betul ke hanya TPN sahaja ubat bagi pesakit seperti adik Izz? Kalau seumur hidup, bagaimana adik Izz besar nanti? Macam-macamlah persoalan yang timbul.

Lama-kelamaan, aku dah boleh terima. Seiring dengan adik Izz yang hidupnya keluar masuk wad, tak pernah pun selama ini aku lihat dia tanpa TPN tak bersebab. Even waktu adik Izz dalam ICU sekalipun, TPN akan on. Maknanya betullah yang adik Izz ni akan bergantung dengan TPN.


Ada beberapa sebab je yang adik Izz takkan on TPN. Antaranya apabila line CVL adik Izz infected ataupun line CVL adik Izz broken ataupun line CVL adik Izz tercabut. Tapi adik Izz bukan saja-saja off TPN, biasanya akan digantikan dengan iv line untuk dripped. Kalau tak dripped sepanjang adik Izz tanpa TPN, masalah lain pula akan timbul. Kebiasaannya, Hypoglicemia.

Ada satu ketika, aku fikir itu permulaan sinar buat adik Izz. Adik Izz tanpa TPN, siapa tak suka. Adik Izz cuma akan on TPN selama 5 hari dan boleh off TPN selama 2 hari. Seronoknya rasa. Waktu ini, adik Izz ada Gastrostomy. Bila tiba harinya tanpa TPN, aku boleh beri adik Izz susu ataupun bubur melalui PEG tiub pada perutnya. Tapi apakan daya, gastro adik Izz tidak bertahan lama. Ada saja masalahnya, lebih menyeksa adik Izz sebenarnya. Aku decide, buang gastro pada next surgery.

Sejak daripada itu, setiap hari adik Izz akan infuse TPN. Baik di wad mahupun dirumah, tetap dengan TPN. Sekarang ni, apa yang mulanya aku anggap sebagai ubat untuk penyakit adik Izz, sudah menjadi rutin. Seperti kita manusia normal makan untuk hidup, seperti itulah adik Izz infuse TPN untuk hidup. Aku selalu berdoa, agar adik Izz bukanlah TPN dependent for life. Aku selalu berharap agar ada doa daripada keluarga ataupun kawan-kawan yang akan diangkat dan dimakbulkanNYA.

“JANGAN ANGGAP SEBAGAI PENYAKIT, TAPI ANGGAP SEBAGAI RUTIN"