Post Top Ad

Showing posts with label TPN dependent. Show all posts
Showing posts with label TPN dependent. Show all posts
October 10, 2017

TPN SEUMUR HIDUP, BAGAIMANA MENERIMANYA?

Aku ingat lagi kata-kata yang adik Izz ni akan bergantung dengan TPN (TPN Dependent) seumur hidupnya, TPN for life. Mulanya, susah hendak terima. Betul ke hanya TPN sahaja ubat bagi pesakit seperti adik Izz? Kalau seumur hidup, bagaimana adik Izz besar nanti? Macam-macamlah persoalan yang timbul.

Lama-kelamaan, aku dah boleh terima. Seiring dengan adik Izz yang hidupnya keluar masuk wad, tak pernah pun selama ini aku lihat dia tanpa TPN tak bersebab. Even waktu adik Izz dalam ICU sekalipun, TPN akan on. Maknanya betullah yang adik Izz ni akan bergantung dengan TPN.


Ada beberapa sebab je yang adik Izz takkan on TPN. Antaranya apabila line CVL adik Izz infected ataupun line CVL adik Izz broken ataupun line CVL adik Izz tercabut. Tapi adik Izz bukan saja-saja off TPN, biasanya akan digantikan dengan iv line untuk dripped. Kalau tak dripped sepanjang adik Izz tanpa TPN, masalah lain pula akan timbul. Kebiasaannya, Hypoglicemia.

Ada satu ketika, aku fikir itu permulaan sinar buat adik Izz. Adik Izz tanpa TPN, siapa tak suka. Adik Izz cuma akan on TPN selama 5 hari dan boleh off TPN selama 2 hari. Seronoknya rasa. Waktu ini, adik Izz ada Gastrostomy. Bila tiba harinya tanpa TPN, aku boleh beri adik Izz susu ataupun bubur melalui PEG tiub pada perutnya. Tapi apakan daya, gastro adik Izz tidak bertahan lama. Ada saja masalahnya, lebih menyeksa adik Izz sebenarnya. Aku decide, buang gastro pada next surgery.

Sejak daripada itu, setiap hari adik Izz akan infuse TPN. Baik di wad mahupun dirumah, tetap dengan TPN. Sekarang ni, apa yang mulanya aku anggap sebagai ubat untuk penyakit adik Izz, sudah menjadi rutin. Seperti kita manusia normal makan untuk hidup, seperti itulah adik Izz infuse TPN untuk hidup. Aku selalu berdoa, agar adik Izz bukanlah TPN dependent for life. Aku selalu berharap agar ada doa daripada keluarga ataupun kawan-kawan yang akan diangkat dan dimakbulkanNYA.

“JANGAN ANGGAP SEBAGAI PENYAKIT, TAPI ANGGAP SEBAGAI RUTIN"
July 28, 2017

KEADAAN SEMASA ADIK IZZ

Lama tak bercerita secara detail pasal adik Izz, kan? Sebenarnya sedang cuba bercerita “as general as" yang aku boleh, baik dalam blog mahupun dalam media sosial (facebook, instagram, twitter dan page). Sepanjang 4 tahun adik Izz mengidap Short Bowel Syndrome (SBS), 525 hari adik Izz dibawah Program Home TPN (Home Parenteral Nutrition), setakat entri ini ditulis.

Bagaimana keadaan semasa adik Izz?


Alhamdulillah Home TPN ke-20 ini, keadaan adik Izz baik-baik saja. Sepanjang Syawal adik Izz berada dirumah. Aku harap berterusan lah sampai bila-bila. Tak nak dah admit wad lagi, Inshaa Allah. Walaupun adik Izz berada dirumah, dia perlu ke wad setiap 2 minggu untuk ujian darah, berat badan termasuklah tca (to come again).

Bagaimana dengan Total Parenteral Nutrition (TPN)?


TPN memang dah jadi priority no.1 buat adik Izz. Tidak boleh tidak, adik Izz masih bergantung penuh dengan TPN. Tanda-tanda nak off TPN, tiada lagi buat masa sekarang. Setiap hari, selama 12 jam adik Izz akan infused TPN. Kita doakan sajalah suatu masa nanti adik Izz akan off TPN sehari dua ke, atau forever. Inshaa Allah.

CVL (Central Venous Line) adik Izz ok?

Alhamdulillah, CVL adik Izz dalam keadaan yang baik. Sekarang ni, dressing CVL adik Izz dilakukan selang 2 hari sekali. CVL kali ini nampak cantik je exit site nya. Bahagian insertion CVL pun dah baik tu nampaknya. Dah kering dan tertutup elok. Cumanya, masih perlu berlakon cuci di bahagian berkenaan dan tampal, sebabnya adik Izz nak taknak dia akan suruh tampal bahagian berkenaan. Luka CVL yang lama, masih soaked. Memang hari-hari perlu dicuci dan sealed.

Kaki adik Izz yang kena bedah tu, bagaimana?


Haaa...ini yang runsing sikit. Tak baik-baik lagi luka pembedahan berkenaan. Beberapa minggu sekali perlu ke klinik Ortho untuk checkup. Benang jahitan walaupun sudah ditanggalkan, but masih ada lagi benang yang tinggal. Ditanggalkan lagi, masih juga ada benang. Iyalah, ada peringkatnya untuk buang benang berkenaan kot? Tak apalah. Hencot masih hencot berjalannya. Luka, hari-hari dicuci. Harap, cepatlah baik ye.

Lain-lain yang berkaitan dengan adik Izz?

Bab makan dan minum. Syukur bila adik Izz ada selera untuk makan. Walaupun tak banyak yang dia makan, sekurang-kurangnya dia ada effort untuk cuba makan. Doktor pun pesan untuk berinya makan apa saja. Oklah tu. Minum, adik Izz tiada masalah. Yang jadi pertanyaan, berapa banyak usus pendek adik serap?

Rasanya, itu saja perkembangan semasa adik Izz. Semakin hari semakin baik, Alhamdulillah. Kaum keluarga dan kawan-kawan pun selalu mendoakan adik Izz. Terima kasih. Pasal barang-barang keperluan perubatan adik Izz tu, Alhamdulillah ramai yang bantu kami. Kadang-kadang sesak juga nak sediakan keperluan tu semua, but syukur bila semua banyak menolong kami.


Kos nya masih dalam range 1.2k - 1.4k. Jadi, kalau ada yang nak tolong ringankan kami, boleh email aku di ekjozbuluh@gmail.com. Inshaa Allah, dipermudahkanNYA. Kami tiada apa-apa balasan untuk diberi, biar Allah saja yang membalasnya.

Aamiin.
June 18, 2017

TAKPE KE TAKDE TPN?

Bagi seorang TPN dependent macam adik Izz, TPN itu penting. Kalau takde TPN atas sebab-sebab tertentu, iv drip lah galang gantinya. Kenapa perlukan iv drip?


Sebelum ini, adik Izz pernah cuba untuk off TPN selama 2 hari. Hari pertama, ok. Masuk hari kedua, Hypo. Satu-satunya isu yang dihidapi adik Izz, Hypo. Ujian untuk off TPN ni dijalankan semasa adik Izz ada Gastrostomy. Sekurangnya, jika adik Izz hypo, boleh berinya susu direct pada perut. Beri mulut? Emmm, usus pendek kan. Cerna dan serap, tak banyak.

Sejak adik Izz tiada Gastrostomy, adik Izz tak pernah lagi test off TPN. Off TPN pun kerana CVL nya ada masalah. Di wad, jika adik Izz rest CVL dan off TPN, iv drip akan diberi. Itupun masih turun naik blood sugarnya. Beri makan dan minum? Emmm, usus pendek kan. Cerna dan serap, sikit. Tak support banyak pun.

Jadi, takpe ke takde TPN? Rasanya takpe, asalkan ada iv line untuk drip. Sampai hari ini, sudah 13 hari adik Izz tanpa TPN. Drip, 24 jam. CVL, beberapa hari sekali akan dressing. Tanpa TPN, ada kesan tak? Yang ketara, berat badan adik Izx akan turun which is nak naikkan semula itu agak sukar.


Bila lihat adik Izz tanpa TPN, betapa aku inginkan hari-hari mendatang adik Izz akan hidup tanpa TPN. Tapi, aku tahu kemampuan adik Izz dimana. Dia masih perlukan TPN. Untuk terima TPN, perlu ada CVL. CVL adik Izz pula, emmmm.....

Doakan adik Izz.