Post Top Ad

Showing posts with label Nasi Kerabu. Show all posts
Showing posts with label Nasi Kerabu. Show all posts
June 04, 2017

NASI KERABU MAMA

Pagi-pagi lagi aku sudah disuruh mama Izz untuk belikan dia pewarna biru. Pelik pula aku. Tak pernah beli lagi, biasanya aku akan disuruh belikan pewarna merah, pewarna hijau dan pewarna kuning. Dan aku tahu apa yang mama Izz nak masak dengan pewarna-pewarna itu. Pewarna biru? Nak masak apa?


Setahu aku lah kan...masakan yang berwarna biru adalah nasi kerabu. Sepanjang aku kenal mama Izz, dia tak pernah lagi masak nasi kerabu walaupun dia tahu aku memang makan nasi kerabu. In fact, along Izz pun makan juga. Cuma, dia hanya makan nasi sahaja dengan ayam bakar. Kalau tiada ayam bakar, along Izz tak mahu. Bila nak makan nasi kerabu, aku akan beli di Pasar Malam Putrajaya, “Nasi Kerabu Wan Atiq" tu.

Betullah, mama Izz memang nak cuba masak nasi kerabu. Aku nampak dia google resepi. Hahaha. Jadi atau tidak cubaan pertama mama Izz masak nasi kerabu? Alhamdulillah, jadi.


Mungkin tak sama dengan yang original Nasi Kerabu Kelantan tu, tapi masih bolehlah dikatakan nasi kerabu. Angah Izz je yang tak makan, katanya nasi biru tu tak sedap. Hihihi.

Apa yang ada dalam nasi kerabu mama Izz? Lihat gambar sajalah ye. Nak komplen lebih-lebih, ini first try mama Izz.










Inshaa Allah boleh tambah baik lagi selepas ini. Boleh tambah daging bakar barangkali? Solok lada barangkali? Sambal barangkali? Ikan goreng tepung barangkali? Apapun, untuk yang pertama kali masak nasi kerabu, ianya sedap. Hehehe...bodek!