ADIK IZZ... DERITA USUS PENDEK

Muhammad Izzsyraq Azraq @ adik Izz, pengidap Short Bowel Syndrome (SBS) @ Sindrom Usus Pendek sejak berusia 7 bulan. Diklasifikasikan sebagai 'rare disease' dan 'medically complex'. Pesakit usus pendek akan mengalami masalah pencernaan dan penyerapan zat nutrisi. 

Kaedah terbaik adalah pemberian Nutrisi Parenteral (TPN) melalui tiub Central Venous Line (CVL). Dengan erti kata lain zat, nutrien, gizi dan keperluan harian yang diperlukan oleh adik Izz akan diberi secara terus melalui salur darah utamanya. Menurut pakar, penggunaan Nutrisi Parenteral (TPN) bagi adik Izz adalah seumur hidupnya. 

*Keluarga 

Adik Izz merupakan anak ketiga (3) daripada tiga beradik yang dilahirkan di Hospital Kajang, Selangor.

*Kos Yang Tinggi

Adik Izz diletakkan di bawah Home TPN Programme yang mana pemberian TPN akan dilakukan dirumah. Keperluan dan kelengkapan untuk TPN dan 'dressing' tiub CVL perlu disediakan sendiri oleh keluarga dimana kos bulanan mencecah RM1200 - RM1400 sebulan bergantung kepada harga semasa.

*Peralatan Khas

Adik Izz memerlukan mesin Infusion Pump untuk TPN.

*Bilik Khas

Di bawah Home TPN Programme, satu bilik khas perlu disediakan. Persis bilik rawatan di wad, keperluan seperti sinki, storage, air conditioner, air purifier, drip stand, peti sejuk, baby cot dan sebagainya perlu disediakan dan kos renovation ditanggung oleh keluarga sendiri. 

*Keperluan Khas

Keperluan harian adalah susu khas iaitu Mamex Gold Pepti 400 gm x 3 tin, lampin biasa pek besar x 4 pek dan lain-lain.

*Sumbangan

Kepada pihak atau individu yang ingin menghulurkan tangan meringankan beban keluarga adik Izz, boleh berbuat demikian melalui maklumat di bawah,

Telefon : 017 244 2899 - papa Izz / 012 3919483 - mama Izz

Bank Islam : 14-041-02-066094-5 - Mohd Khizrul Rhizan B Mohamad Riduan (Bapa)
Maybank : 164829050030 - Nor Safarina Bt Eliasod (Ibu)

"Together We Help"

TERIMA KASIH


Followers

Google+ Followers

Like Us

Babab.net Blogged.my