Post Top Ad

BERSEDIA SETIAP MASA

Miliki seorang anak syurga memerlukan kami bersedia setiap masa. Apapun boleh terjadi. Tak putus-putus doa buatnya agar sentiasa dibawah lindungan Ilahi. Tapi iyalah .. apa yang kita sangkakan baik, belum tentu baik padaNYA. Apa yang kita sangkakan buruk, belum tentu buruk padaNYA. DIA penentu segalanya.

Adik Izz merupakan seorang pengidap “rare disease" Short Bowel Syndrome (SBS). Hidupnya buat masa sekarang bergantung kepada Total Parenteral Nutrition (TPN)/ Nutrisi Parenteral. Bekalan nutrisi yang diberi `bypass' pemakanan secara normal.


Untuk menerima TPN, adik Izz perlu ada tiub CVL (Central Venous Line). Haaa...bab inilah yang pada aku paling sukar sekali untuk dijaga. Clean Technique, Aseptic Technique, Sterility lah apa bagai. Silap sedikit, line infection. Leka sedikit, dislodged. Aduhai!

Sebab itu aku kata, Kami perlu bersedia setiap masa. Apapun boleh terjadi. Biasanya apabila terjadi sesuatu, aku akan tanya doctor or pharmacist dahulu, sama ada perlu bawa ke wad ataupun perlu ke hospital berhampiran?
Itulah pentingnya disimpan nombor telefon wad, nombor telefon pharmacist, dan mungkin nombor telefon jururawat. Mereka lebih arif, jadinya PERLU untuk maklumkan mereka dahulu jika berlaku apa-apa. Contohnya, seperti apa yang terjadi semasa proses “Connect TPN and Dressing CVL" petang tadi.


Belum boleh cerita lebih lanjut, sebabnya aku perlukan pengesahan doktor dahulu. Yang pasti, esok adik Izz perlu ke wad KK4 Institut Pediatrik Hospital Kuala Lumpur (IPHKL) untuk pemeriksaan lanjut.

Allah, semoga dipermudahkanlah olehMU segala urusan adik Izz. Baru sahaja discharged, aku harap adik Izz tak perlu admit ward. Mudah-mudahan.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan jejak anda, Terima Kasih!