PLAN SELEPAS HABIS ANTIBIOTIK?

Terima kasih kepada Infectious Diseases (ID) yang cari jalan bagaimana menangani jangkitan MRSA pada tiub CVL adik Izz dengan menggunakan antibiotik Vancomycin tanpa ada kesan alergik. Caranya, dahulukan dengan Piriton (kalau tak silap aku lah!) sebelum on Vancomycin. Dan tengah malam ini last lah adik Izz on antibiotik Vancomycin 14 hari.

Memang sepanjang on Piriton dan Vancomycin tu, tiada tanda-tanda adik Izz alergik. Alhamdulillah. Dan dengar-dengarnya adik Izz dah clean MRSA berdasarkan keputusan ujian darah yang lepas. Ujian darah yang baru ni, belum tahu lagi bagaimana.


Sejak adik Izz warded, Nutrisi Parenteral (TPN) dihentikan sementara. Sehingga hari ini sudah 20 hari adik Izz tanpa TPN. Sebagai ganti tidak diberikan TPN, kenalah drip 24 jam.

Malam ni last antibiotik. Apa plan esok ye? Adakah boleh discharge for Home Parenteral Nutrition (Home TPN)? Ataupun beri adik Izz TPN dahulu di wad selama beberapa hari for observation? Tunggu apa kata doktor nanti. Mudah-mudahan, semuanya baik-baik saja.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan jejak anda, Terima Kasih!

Followers

Google+ Followers

Like Us

Babab.net Blogged.my