TPN HABIS AWAL?

Aku perhati ke beberapa hari ni, Nutrisi Parenteral (TPN) adik Izz awal habisnya (completed). Kalau dulu .. tak cukup 14 jam, memang tak habisnya TPN tu. Sekarang .. belum pun 12 jam, TPN dah habis. Kenapa pula?

Actually, aku suka bila TPN tu habis awal. Tak kisahlah awal sejam atau lebih daripada yang sepatutnya 12 jam, yang penting isipadu (ml) yang adik Izz dapat, mencukupi.


TPN habis awal bermakna lebih masa untuk adik Izz free. Boleh ke ruang tamu dan bermain. Kan best tu? Bayangkan sekitar 12-14 jam duduk dalam bilik, atas baby cot, dengan tiub? Lemau rasa. Penjaga boleh jadi mereng wo!

TPN habis awal ni terjadi semenjak tubing adik Izz ditukar. Pakai tiub yang separate dengan filter. Rasanya, betullah apa kata pharmacist selama ni TPN habis lambat sebab tiub. Aku ingatkan mesin “infusion pump" adik Izz rosak.

Adik Izz is TPN dependent. Maknanya hari-hari kena infuse TPN. Sampai bila? Wallahualam... #prayforizz

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan jejak anda, Terima Kasih!

Followers

Google+ Followers

Like Us

Babab.net Blogged.my