Post Top Ad

TCA

Petang ini adik Izz TCA di Institut Pediatrik, Hospital Kuala Lumpur (IPHKL). Sebulan sekali rasanya. Maknanya, sejak adik Izz discharged bulan Jun lepas, ini TCA yang pertama. Wah, dah lebih sebulan rupanya adik Izz ber“Home TPN (HPN)" rupanya. Alhamdulillah.

TCA ni tidak sama dengan rutin 2 minggu sekali adik Izz tu. Kalau rutin 2 minggu sekali yang kena datang daftar di kaunter pediatrik, pergi ke wad KK4, ambil darah, timbang berat, dressing and check CVL, ambil stok Povidone, lepas tu .. dah boleh balik. Cepat dan pantas. Tak berurusan pun dengan doktor, adalah juga. Semua staff nurse yang buat.



TCA ni, kena jumpa doktor. Ambil nombor, daftar, letak kad dalam box depan bilik, tunggu lah sampai dipanggil. Macam-macam lah. Lama. Pernah lah sampai pediatrik nak tutup pun nombor belum dipanggil lagi. Faham-fahamlah ye.

Oh ya .. tau ke Apa Itu TCA? Yang aku fahamlah kan .. TCA tu maksud dia 'to come again' (temujanji), aku pun baru tahu.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan jejak anda, Terima Kasih!