Post Top Ad

TIADA UBAT UNTUK PESAKIT SHORT BOWEL SYNDROME?


Nutrisi Parenteral (TPN) cuma membekalkan semua keperluan pemakanan harian adik Izz. Boleh tidak jika aku simpulkan yang penyakit adik Izz hidapi iaitu Short-Bowel-Syndrome (SBS) atau Sindrom Usus Pendek itu TIADA UBAT? Adik Izz dijangka akan bergantung kepada Nutrisi Parenteral (TPN) seumur hidupnya

Jika Nutrisi Parenteral (TPN) cuma membekalkan nutrisi keperluan harian, umpamanya seperti adik Izz makan lah, cuma bukan makan secara normal lah. Nutrisi Parenteral (TPN) perlu disalurkan menggunakan Central Line (CVL). 

Manusia makan untuk hidup dan adik Izz pun sama "makan" untuk hidup. Maknanya, memang betul lah kata doktor yang adik Izz perlukan Nutrisi Parenteral (TPN) seumur hidup sebabnya kita pun sama perlu makan seumur hidup, kan?

Nutrisi Parenteral (TPN) dependant for life!
"makan" TPN seumur hidup?

Plan? Setakat ini tiada plan pun buat adik Izz. Plan terdahulu, semuanya tidak berjaya. "Plan Gastrostomy" buat adik Izz bertambah sakit. "Plan Mengembangkan Usus" tidak berjaya. "Plan Memanjangkan Usus" pun tidak berjaya. Ubat? Aku pernah dengar di oversea berkenaan "ubat memanjangkan usus". Tapi setakat dengar sajalah, lepas itu tidak dengar apa-apa dah. "Transplan Usus" pula, emmmm TIADA!

Jadi, memang TIADA UBAT untuk Penyakit Jarang Jumpa (rare disease) Short-Bowel-Syndrome! Kan?


2 comments:

  1. Replies
    1. Aamiin..Mudah-mudahan dimakbulkanNYA In Shaa Allah..

      Delete

Tinggalkan jejak anda, Terima Kasih!