Post Top Ad

KISAH SEORANG IBU DAN LIMA ANAK LELAKINYA

Aku ada rakan, rakan alam maya. Lebih tepat lagi rakan 'fb' yang mana aku tak pernah berjumpa pun dengannya walaupun lokasi aku dengannya bukanlah jauh mana pun. Mungkinlah pernah selisih dengannya tapi masing-masing tidak kenal. Dia juga merupakan seorang blogger, tapi jarang 'update' disana. Mungkin sibuk agaknya dengan urusan kerja dan urusan keluarga. 

Aku selalu ikuti perkembangan semasanya melalui 'facebook'. Apa yang buatkan aku tertarik mengikutinya adalah dia miliki 5 orang anak (setakat entri ini ditulis) dan kesemuanya adalah anak lelaki. Aku yang 3 orang anak lelaki pun sudah rasa bagaikan kapal karam, dia? Melalui status terbarunya, aku dapat bayangkan sedikit sebanyak hari-harinya. 

Yang lebih buatkan aku repek padanya adalah setiap hari pergi hantar anak-anak ke sekolah, ke taska, dia menggunakan bas. Even waktu pulang ambil anak-anak juga, dia menggunakan bas. Fuh, mencabar tu. Aku bawa along Izz dan angah Izz menaiki bas pun dah buat naik darah. Moga dia diberi kekuatan.
Source : Google

Ini statusnya, "Buat kawan2 mummy adam sekalian, Adam nak bgth... mummy kita ada sorang je kat dunia ni... mummy adam kat rumah dia nak jaga kami 5 beradik.. kadang balik rumah... xsempat nak duduk letak beg terus sengsing lengan buat keje kat dapur.. tgh tunggu nasi masak.. ikan beku cair.. bekejar dia mandi solat... kadang berlari nk le dapur.. melayan plak abang kembar minta buat susu.. Adam plak kadang minta mummy dukung... 

kesian mummy sambil siang ikan potong sayur dukung adam... tengok baju kotor berlonggok, sambil goreng ikan sambil pusing mesin basuh... baru nak duduk.. tgok air xmasak lagi.. masak air dulu... baru nak duduk... azan maghrib plak.. berhenti solat kejap... dah siap masak hantar abang4 adam pergi mengaji.. sementara tunggu abang4 habis mengaji hidang makanan atas meja.. 

siap segala... pergi ambil si abang2 balik mengaji... sampai rumah bila semua makan... mummy masih juga tak makan. macam biasa suapkan ank kesayangan mkn... mestilah adam kan... so, bila mummy makan? mummy makan bila semua orang tgalkan sisa makanan dalam pinggan... bukan sebab nasi atau lauk dah habis.. tapi, ayah biasa mmg tgalkn sikit mknan dalam pinggan.. sisa tu mummy makan.. abang4 adam yg lain pun sama.. lagi2 si kembar hampir separuh xhabis.. siapa yg makan.. itulah mummy adam... 

walaupun ayah cakap mummy mcm majlis bandaran.. semua disapu... tapi, adam tahu.. mummy mmg xreti nk membazir.. akhirnya mummy kenyang makan sisa2 ayah n abang2.. kesiankn mummy.. itulah perangai mummy... bila semua dah bersandar kat sofa sambil goyang kaki tgok tv. mummy dengan susah payah bangun.. opss lupa mummy makan kt bawah sbb kerusi mkan ada 4 je.. mummy sgup berkorban asal orang lain boleh duduk dikerusi menikmati makanan.. kadang adam tgok xubah mcm orang gaji.. itulah mummy... 

tak berhenti setakat tu, semua pinggan kotor mummy cuci.. bernasib baik kadang abg adam yg sulong tolong bsuh.. kena malas dia mummy juga yg buat... lap meja makan menyapu lantai n mop... siap segala... xboleh duduk lagi.. buatkan air panas ayah.. perkara wajib sebelum ayah tegur..ok siap.. pergi bilik abang long n abg ngah.. buka beg tgok homework... dah jadi cikgu plak mummy time ni... hanger kat tangan... kena angin sengugut.. sedaslah hanger kt tapak tangan si abg2 kalau lambat buat homework.. settle homework buat susu si kembar n adam.. buai plak adam sambil curi2 pegang handphone... time nilah baru boleh duduk kejap.... mcm sekarang ni... hahaha... mummy2... 

si kembar minta je susu.. tidonya tak juga... adam dah tido... keluarkn adam masukkan plak salah sorang kembar.. n buai... dah tido kuarkan masukkan kmbar sorang lagi... dah tiga2 tido... giliran si abang2 beso mummy paksa tido.. kalau xpaksa mmg xtido.. bila semua dah tido... bersihkan diri solat.. kadang teman ayah tgok tv... kadang sambung cuci baju sampailah siap... kadang letih giler nk release main game perang clash of kings... sampailah tertido sendiri... kadang baru je terlelap... adam dah merenggek minta susu... bangun lagi mummy... kadang adam dah tido.. abang kembar plak nanggis minta buatkan susu.... 

baru je lena dah azan subuh.. kejutkan abang2 mandi untuk sekolah.. baju sekolah mummy xpernah iron.. sebab yg iron baju sekolah mmg ayah.. sambil tunggu abang2 bersiap mummy jerang air untuk sarapan abang2 untuk cicah ngan roti atau biskut.. pastu mummy mandi solat kejut adam mandikan adam.. kadang abg kembar turut terjaga.. mandikan sekali abang2 kembar... bersiap pergi kerja.. sampai tempat kerja.. hantar adam kat taska.. cium pipi adam n say jgn noty2.. n mummy terus berlalu pergi ke opis... 

sampai je kat opis... adam dah xtahu dah kisah mummy.... sebenarnya adam just nk bgth kt kwn2 mummy.. xpayahlah kecik hati atau apa2 je pun yg seangkatan dengannya.. seriusly mummy adam ni mmg xcukup rehat... masa rehat dia mmg banyak dihabiskan tuk family... utk layan kami 5beradik... tu adam cerita untuk hari bekerja... adam xcerita untuk hari cuti atau cuti umum... xsanggup rasanya korang nak baca.. 

kadang2 bila mummy adam ada terkecikkan hati sesiapa... buat seseorg rasa terpinggir.. maafkanlah mummy adam.. kalau ada yg mummy terlupa atau nampak dia blurr... ingatkanlah mummy adam semula... tegurlah kesilapan mummy... mummykan manusia biasa juga... ada masa beremosi.. nampak dia tersenyum ketawa xbererti hatinya tengah bahagia..." 

Aku dah minta izinnya untuk 'share' statusnya. 


4 comments:

  1. seorang ibu memang begitu, banyak berkorban rasa dan penat dan tidak pernah mengeluh walau sekalipun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Respek her and semua kaum ibu.

      Delete
  2. thanks papa izz...malulah papa izz share kat blog yg hot ni...
    saja je adam tu wat citer kihkih...
    'people cry, not because they're weak, it's because they've been strong for too long'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, saja sharing experience mummyIzz... Bukan mudah besarkan anak-anak, banyak cabarannya, kan? Hope mummyIzz success hendakNya

      Delete

Tinggalkan jejak anda, Terima Kasih!