PROGRAM HOME TPN (TOTAL PARENTERAL NUTRITION)

#THROWBACK# Paling lama adik Izz warded adalah masa kali pertama ADMIT to HKL. 6 bulan jugalah adik kene tahan. Selepas melalui beberapa sesi pembedahan dan keadaan adik Izz sudah mula stabil, doktor memberi kebenaran untuk adik Izz DISCAJ.

Home TPN Programme
Pertama kali adik Izz balik rumah selepas 6 bulan bertapa di wad!
(Admit 12 Nov 2013 - Discaj 22 Apr 2014)

Tetapi dengan syarat adik Izz perlukan PROGRAM HOME TPN (Home TPN Programme) iaitu pemberian nutrisi tambahan di rumah. Dan untuk program itu, ada beberapa kriteria yang perlu dipatuhi sebelum adik Izz disahkan boleh pulang. 

Antaranya :

1 | adik Izz memerlukan bilik khas

 2 | bilik haruslah berhawa dingin

Home TPN Programme
Guna bilik no.2 sebagai bilik adik Izz. For him only! 

3 | mesin infusion pump (TPN) dan mesin syringe pump (LIPID)

Terumo Infusion Pump for TPN
Nih Infusion-Pump. Penting dalam menyalurkan keperluan nutrisi adik Izz direct to 
salur darah near to jantung!

Terumo Syringe Pump for Lipid
Haaa, yang ni le Syringe-Pump dan yg dlm picagari besor gedabak tu ler LIPID.

3 | peti sejuk khas

4 | rak bertingkat untuk tujuan penyimpanan bekalan perubatan

5 | troli khas

Keperluan Home TPN
Rak bertingkat untuk kelengkapan adik Izz siap berlabel, troli khas untuk dressing adik Izz 
dan peti ais khas ntuk simpanan stok TPN n LIPID adik Izz

6 | sinki khas (tak boleh berkongsi sinki)

Sinki khas untuk Home TPN
Nih sinki khas adik Izz. tak boleh guna untuk public-used kecuali mandikan adik Izz, 
cuci tangan (nak pegang adik Izz haruslah bersih)

7 | aku tambah TV dan dekoder astro dlm bilik adik Izz 
supaya dia dan yang menemani adik Izz tidak bosan. Maklumlah selepas ON mesin, TPN n LIPID akan running 12 jam,so melekat le situ xbleh kemana2. (adik Izz kan guna tubing kat dada)

8 | dan lain-lain (banyak jugak menatang lain2 nih) 

Senang cerita, persis bilik rawatan yang ade kat hospital le. Dah semuanya main khas2 pulak.Nampaknya perlulah buat renovation sedikit sebanyak. Oleh kerana kami nak sangat adik Izz balik rumah, (ye lah boleh jadi mental woo duk spital lelama ni) maka terpaksalah kami turut semua keperluan itu dan kalau kriteria itu tidak cukup adik Izz tidak dibenarkan pulang. Jangan anggap remeh tau sebab pharmacist dgn doktor datang rumah tu buat checkup.

Next aku cerita HOW TO DRESSING masa nak ON TPN dan LIPID k! In Shaa Allah.


2 comments:

  1. tak sangla rawatan masih berterusan di rumah..semoga adik izz terus kuat..cepat sembuh ye..

    ReplyDelete
  2. Inshaa Allah.. yup rawatan masih diteruskan dirumah. menurut dato', adik Izz akan on TPN whole life. bezanya cuma kekerapan dan jumlah jam penggunaan mesin.

    ReplyDelete

Tinggalkan jejak anda, Terima Kasih!

Followers

Google+ Followers

Like Us

Babab.net Blogged.my