Petua | Hilangkan Mengantuk di Pejabat

Assalammualaikum dan Salam 1 Malaysia

Baru hari nie Wa masuk opis Wa...Maleh rasa!
Yesterday Wa seharian kat opis wife Wa coz of
Seminar "Keluarga Bahagia Kerjaya Cemerlang"

Actually, Wa dapat jemputan from wife's office
So, Wa yg sayangkan n support wife pon join le!
Ape yang penting bila ber'kursus' / 'seminar'?
Yaaa, MAKAN FREE...sedap2 lak tuh!
Hehehe...Eh, Wa dapat jemputan kursus lagi le next week!
Kursus 'Environmental Laws of Malaysia'...
Nanti Wa cite bab tu!

Now Wa nak sharing is caring tentang petua lak!
Petua Menghilangkan Mengantuk di Pejabat
Wa selalu menghadapinya, so kiranya nih
Pesanan untuk Wa le jugak nih! Saksikan :

I - Bau-bauan : 
Kita tak perlu minum 'coffee'. 
Bau aroma aje dah bantu kita berasa segaq especially aroma minyak 
spt 'eucalyptus' atau 'mint'. 
Every aroma yg kuat bley dgunakan untuk beberapa waktu 
membuat kita tetap terjaga
(p/s : bau busuk yg teramat sgt pon bley buat kita terjaga,kn?)

II - Urut :
Urut d bahagian tapak tangan, muka dan kepala.
Konpom segar dan aktif semula
(p/s : kadang2 Wa menggeliat pon xsegar2 jugak)

III - Cahaya :
Bila keadaan gelap, 1 isyarat akan bawak ke hotak korang
bahawa tidur adalah pilihan terbaik.
So, make sure cukup pencahayaan di opis!
Kalau tak pon, korang gi r ke tpt terang atau
banyak cahaya matahari...mesti celiknye r!
(p/s : banyak cahaya pon still wat mata Wa kuyu je)

IV - Duduk
Jangan duduk kat kerusi tu lelama sangat tau!
Ubah-ubah sket kerusi tu ataupun
banyakkan bejalan ntk aktifkan smula tubuh.
(p/s : kang banyak bawak berjalan, bos cakap xde keje lak)

V - Makanan :
Jangan berlapar, jangan makan banyak sgt...
Kalau perut tuh penuh sgt, tu yg rasa nak tidoq tuh!
(p/s : Bulan pose paling rasa nak tidur sesaje)

VI - Muzik :
Mainkan muzik yg berentak 'up-beat' supaya lebih segar dan bermotivasi positif
(p/s : Klu da ngantuk tuh, layan hardcore pon tertido)

VII - Air :
Minum air suam selalu untuk segarkan minda dan tubuh
(p/s : minum banyak2, pastu perut da berat, mesti tersadai! tup tup, da tido)

VIII - Tidur :
Time rehat, korang tido kat meja tu!
Melelapkan mata around 20minit cukup untuk segarkan diri semula
(p/s : cukup ke tidur 20minit? iskh...iskh..)

Haaa...amacam ngan petua-petua tu?
Ade berkesan ke?
Wa yg 'state'kan, Wa jugak yg 'condemn' kan?
Apepun, masing2 ade cara nak ilangkan ngantuk tuh!
Wa nak tidur nih! chiowwww!



Tidur kat opis best wooo...sejuk, nyaman, feel je coz xde gangguan! klu ade pon, sebab bos cari!


p/s : Ini entry tidak bergambar tau!...maleh upload!

3 comments:

  1. Lovely work! I'm definitely going to visit the blog frequently.
    2003 Mazda B-Series Truck AC Compressor

    ReplyDelete
  2. Menarik~ Boleh la di amalkan!!

    ReplyDelete
  3. boleh diamalkan ni

    ReplyDelete

Tinggalkan jejak anda, Terima Kasih!

Followers

Google+ Followers

Like Us

Babab.net Blogged.my