Post Top Ad

PASANGAN SERASI | KUASA

Salam Readerz! Ok, Wa ekpress nih! Sedang rajin, nanti kalau da malas, Al-paham-pahamlah ye! Orang kata (orang kata tau!, bkn Wa!) Jika 'inginkan perkahwinan yang bahagia, carilah pasangan yg berbeza posisi' yakni ; urutan dalam family (Sulung, Tengah, Bongsu) Betul ke? So, biar Wa "demo" ntk family Wa!

pasangan


SULUNG DAN SULUNG 

Kalau dilihat pada tajuk, maknanya hubungan Wa ngn Wife lebih kepada PEREBUTAN KUASA Ini coz of Wa ngan Wife memiliki karakter yang sama. Biasanya masalah dihadapi berkisar drpd sifat sendiri yang inginkan kesempurnaan dan memikirkan sapa yang lebih berkuasa dalam apa juga perkara! (Eh, ini boleh mendatangkan perebutan kawasan ala2 gangster)

Apa Saranan untuk Wa ngn Wife?

Ok! Wa cakap ikut kajian ok!

1stly...
Wa dan Wife kene BERHENTI drpd terus mengkritik pasangan. Kritikan yg pedas jadi kebiasaan kepada anak Sulung nih!

2ndly...
Wa ngn Wife jangan membuat andaian yg berlebihan. Sbg contoh, pkara belum berlaku, tp Wa dah tentukan yg ianya pasti berlaku. (sikap ini menjurus menjadikan Wa lebih keras, bukan hanya pd Wa tetapi juga kepada Wife Wa)

3rdly...
Wa kene definisikan peranan Wa ngan Wife dgn jelas. Ini untuk elakkan drpd Wa dan Wife berdebat / bertengkar tentang siapa yang berhak melakukan itu dan ini.

4thly...
Wa ngn Wife kene berbincang dan putuskan sejak awal lagi tanggungjawab masing2

5thly...
Wa ngn Wife harus hentikan sikap tamak atau dominasi. Tidak semestinya apa yg Wa ngn Wife inginkan akan didapati

6thly...
Wa ngn Wife harus belajar berkata "Cara kamu juga baik. Apa kata kita cuba dulu cara yang kamu sarankan ini"

Banyak betul saranan untuk Wa ngn Wife Wa... Namun (hehehe, tetap ade namun!). Ini semua tidak lebih drpd sesuatu kebiasaan yang dilihat sebenarnya! Tak kisahlah macammane pun turutan Wa ngn Wife dalam family, We all hendaklah sentiasa berusaha yang terbaik. BERSYUKUR walau dimana urutan kita dalam family agar tidak mempengaruhi perjalanan umah tangga.

Pasangan sulung dan sulung
Abaikan tarikh pd pic! Ok what klu 2-2 sulung? banyak harta! kah3..

Wa ade untuk 'sulung-tengah' tengah-tengah' tengah-bongsu' 'bongsu-bongsu' 'sulung-bongsu'! Kalau nak, PM Wa : Nanti Wa emel! KAHKAHKAH


p/s : MALAS DAH DATANG....END!


6 comments:

  1. ooo dah malas plak dia.....

    iskisk, kejap jerk rajinnyer... huhu

    ReplyDelete
  2. kah3..kan da kata..bile rajin kene express! nti Wa update untuk turutan family yg lain!

    ReplyDelete
  3. Ce cerita kalau hubby bongsu, wifey tu tengah lak.. cepat!! jgn malas.....

    ReplyDelete
  4. gedik, apa lagi?

    serbuuuu : http://izzdfarish.blogspot.com/2012/01/special-request.html

    ReplyDelete
  5. sama la kte...sy pun sulung-sulung jgk...mmg slalu gak mengalami situasi 'panas' tp xlama..klu sorg api,sorg jadi airnya..dan sbliknya..

    ReplyDelete

Tinggalkan jejak anda, Terima Kasih!